Vuoden 2021 alusta on tullut markkinoille kanadan sfinxeille HCM DNA-testi! Testin hinta on 40USD eli noin 32e/kpl +postikulut muutama euro (26.1.21 valuuttakurssin mukaan).

Yhdestä kissasta otetaan poskisolunäyte kahteen poskisoluharjaan + hyvä kuivatus, maksulinkin avulla maksetaan maksu ja täytetään testilomake. Sen jälkeen harjat ja lomake lähetetään jenkkeihin ja jäädään odottelemaan sähköpostiin tulevaa tulosta.

HUOM: Tämä testi testaa YHTÄ sfinxeiltä löytyvää sairausgeeniä ja edes negatiivinen testitulos ei tarkoita, etteikö kissa voisi ikinä sairastua johonkin sydänsairauteen tai jopa HCM:ään, koska siihen voi sairastua myös muista syistä (esim jonkun toisen HCM-geenin aiheuttama sairaus, ylipaino, muut sairaudet ym). Joka tapauksessa ultraamista tulee jatkaa!

TULOS:

*Negative: Kissalla ei ole sfinxien HCM mutaatiota, tulos on NEG/NEG, eikä kyseinen kissa tule sairastumaan tähän sfinxien HCM:n muotoon. (Edelleen muistutan, muut HCM-muodot ja sydänsairaudet ovat mahdollisia.)
-Tätä kissaa voi käyttää siitokseen. Säännöllistä sydänultrausta (myös siitosuran jälkeen) on toki edelleen jatkettava.

*Positive heterozygous: Kissalla on yksi sairausgeeni ja yksi normaali geeni eli tulos on POS/NEG. Kissalla on kohonnut riski sairastua, mutta nykytiedolla se ei tule välttämättä ollenkaan sairastumaan niin, että ultrallakaan sairaus ikinä näkyisi, tai tällaisen tuloksen saanut kissa mahdollisesti sairastuu lievemmin tai korkeammalla iällä (esim noin 8-10v), ja se voi elää / todennäköisestikin elää ihan tavanomaisen pituisen elämän.
-Tätä kissaa voi käyttää siitokseen negative -tuloksen saaneen kissan kanssa. NEG/NEG ja POS/NEG yhdistelmän jälkeläisistä laskennallisesti noin puolet on NEG/NEG ja puolet POS/NEG. Jälkeläiset kannattaa tutkituttaa ja mahdollisuuksien mukaan jättää jatkoon NEG/NEG tuloksen saanut kissa. Tällaista kissaa EI TULE yhdistää edes vastaavan POS/NEG tuloksen saaneeseen, koska tällöin mitä todennäköisimmin osa pennuista tulee olemaan geneettisesti sairaita (POS/POS).
Sitä ei toki tule yhdistää myöskään POS/POS eli positive homozygous tuloksen saaneeseen kissaan.

* Positive homozygous: Kissalla on kaksi sairausgeeniä eli POS/POS. Nykytiedon mukaan uskotaan että sfinxien HCM periytyy ns epätäydellisesti (ns epätäydellinen penetranssi), ts. arvioidaan että noin 70% POS/POS kissoista todella sairastuu niin, että sairaus myös näkyy sydänultralla ja/tai kissalla on oireita.
POS/POS tulos ei siis tarkoita HCM diagnoosia!! Se ei tarkoita edes, että se välttämättä sairastuu ikinä. Jo nyt on tullut esille useitakin n 10v sfinxejä joilla tuore terve ultratulos, mutta on geneettisesti POS/POS. Mutta, koska POS/POS kissa on korkeammassa riskissä sairastua ja/tai jopa kuolla nuorella iällä, ei tulosta voi pitää toivottavana, eikä sellaista yhdistelmää tule tehdä, mistä voi syntyä POS/POS pentuja.
-Vaikka tällaisen POS/POS tuloksen saanut kissa periyttääkin sairausgeeninsä kaikille jälkeläisilleen, ei kuitenkaan tällä hetkellä suositella jätettävän kasvatuskäytöstä pois kaikkia positiivisen tuloksen saaneita kissoja geenipoolin vuoksi (ettei muut sairaudet pääse yliedustetuksi tai menetetä arvokasta geenimateriaalia!), vaan hyvin harkiten (esim tuontikissat, muuten harvinainen sukutaulu, tyypiltään tai muuten erittäin hyvä kissa) sitä voi käyttää kasvatukseen kissan kanssa, jolla on sekä negative DNA-testitulos että normaali sydänultratulos, jolloin kaikki jälkeläiset ovat POS/NEG ja seuraavassa sukupolvessa jatkoon jätetään mahdollisuuksien mukaan NEG/NEG-tuloksen saaneita pentuja.

Alla olevassa kuvassa vielä miten sairaus perityy laskennallisesti*
NEG/NEG = negative = negatiivinen
POS/NEG = heterozygous positive = heterotsygootti positiivinen
POS/POS = homozygous positive = homotsygootti positiivinen

*laskennallisesti= millä todennäköisyydellä.
Esim POS/NEG + POS/NEG -yhdistelmässä laskennallisesti pennuista 25% on terveitä eli negative NEG/NEG, 50% heterotsygootisti positiivisia POS/NEG ja 25% homotsygootisti positiivisia POS/POS, mutta todellisessa elämässä geenit jakautuvat tietenkin ihan omalla tavallaan, ja lopulta syntyneistä pennuista vaikka kaikki voi olla NEG/NEG tai POS/POS.

************************** **************************
Testilaboratoriosta voi tilata ilmaisia poskisoluharjoja, mutta olen tilannut niitä itselleni runsaasti ja lähetän mielelläni kasvattieni omistajille sekä entisten sijoituskissojeni omistajille tarvittavat harjat!
Valitettavasti taloudellista syistä en pysty maksamaan testejä kaikille :(

Aion nyt vähitellen testata kissojani ihan vaan tietääkseni mikä tilanne on. Koska POS/NEG ja POS/POS näyttää olevan rodussa valtaosa, aloitan testaamalla leikkaamattomat siitoskissat.
Mahdollisesti testaan myöhemmin myös aiemmin kasvatuksessa käytettyjä kastraattikissoja.

************************** **************************
Linkki testiin: https://cvm.ncsu.edu/nc-state-vet-hospital/small-animal/genetics/submit-dna-testing/nc-state-veterinary-hospital-small-animal-veterinary-genetics-cardiac-health/nc-state-veterinary-hospital-small-animal-veterinary-genetics-sphynx-cat-hypertrrophic-cardiomyopathy/

Lisätietoja FB:ssä: Sphynx HCM DNA TEST – information and discussion https://www.facebook.com/groups/1790793397754353

Tilanne 26.1.2021 Tällä hetkellä varmastikaan yksikään suomalainen sfinxin omistaja tai kasvattaja ei ole vielä saanut tuloksia, ei ehkä ole vielä voinut edes lähettää näytteitä. Haasteena on ollut saada jostain harjoja (esim täältä niitä saa tilattua), USA:n tulli saattaa pysäyttää näytteet, varmasti testilaboratoriossa on pitkä jono testattavia kissoja jne. Uskoisin että viimeistään maaliskuussa saadaan ekat kotimaisetkin tulokset! Näyttää siltä että postissa menee noin viikko-kaksi ja nelisen viikkoa tulosten tulemiseen.
Tästä linkistä voit vähän seurata miltä tilanne näyttää rodussa (tulokset kerätty omistajilta). Tällä hetkellä NEG/NEG on noin 25%, POS/NEG noin 40% ja POS/POS noin 33%.

Muistutan vielä, että tähän asti kasvatuspäätökset on tehty sydänultrien ja sukutaulutietojen perusteella ja varmasti vaikka miten olisi siitoskissat ultrattu terveeksi loistavillakin arvoilla, on syntynyt kissoja ihan kaikilla tuloksilla!
Lisäksi Suomessakin on juuri lähiaikana syntynyt pentuja ja kissoja on myös astutettu, koska aina kasvatuspäätökset ei voi odottaa edes testituloksen tulemiseen asti! Ei, vaikka näytteet olisi jo lähetettykin!

Lopuksi totean, että kasvattajien pitäisikin nyt testata kaikki kasvatuskissansa sekä tarvittaessa* jo syntyneet pentunsa, että tietää mikä tilanne on.
*tarvittaessa= mikäli molemmat vanhemmat on NEG/NEG, ei pentuja tarvitse testata, koska tällöin kaikki pennut on toki NEG/NEG.

Kaikille, niin kasvattajille kuin pennunostajillekin toivon nyt jäitä hattuun ja yhdessä työskentelyä rodun eteen! Tästä HCM-‘peikosta’ on mahdollisuus päästä nyt eroon, mutta se vie varmasti muutaman sukupolven <3