**Varattavissa olevat sfinx pennut sekä pentusuunnitelmat löydät linkeistä!**
**Available sphynx kittens and future plans in links!**

UKK eli usein kysytyt kysymykset sfinx pennun varaamisesta ja ostamisesta.
FAQ,  few words about buying a sphynx kitten. Sorry, only in Finnish!  (if it’s our first contact, please send me email!!)

Sfinxeistä yleisesti:

Sfinxit on hyvin vilkkaita, älykkäitä, uteliaita, sosiaalisia, osallistuva ja aivan joka paikkaan ehtiviä otuksia. Sfinxejä kuvaillaan usein kissan, koiran, apinan ja lapsen sekoitukseksi, ja se pitää kyllä paikkansa! <3  Sfinx ei ole paras valinta, jos etsit rauhallista kissaa loikoilemaan sohvalle. : )

Sfinx saattaa sopia allergiselle, mitään takuuta tästä ei kuitenkaan voi antaa. Karvattomana* ja usein** pestävänä kissa ei juurikaan hilseile, mutta allergiaoireita saattaa aiheuttaa myös mm sylki ja virtsa, lisäksi esim (itselle) sopivan hiekan löytäminen voi olla haasteellista.
(*tarkalleen ottaen sfinx ei ole karvaton, vaan iholla on pienenpientä nukkaa. Kun sfinxiä silittää, tuntuu iho ihanan pehmoiselta ja sileältä, ei suinkaan ‘kumimaiselta’ tai nihkeältä. Karvaa on myös hieman korvien takana, nenän varressa sekä ehkä myös hännässä ja/tai varpaissa.
** ‘usein’ on häilyvä käsite… sfinxejä tavallisimmin pestään noin 1-2krt/kk, joitakin yksilöitä ehkä 1-2krt/vuosi!)

Sfinx (Sphynx / Canadian Sphynx) ja don sfinx (Don Sphynx / Donskoi / Donskoy) ei ole sama rotu, eikä näillä kahdella rodulla itseasiassa edes ole yhteistä taustaa eikä muutakaan varsinaista yhteyttä. Nimet kuulostavat samalta, se on totta ja molemmat on karvattomia rotuja, mutta that’s it. Meidän kissat ovat sfinxejä (rotua kutsutaan myös kanadan sfinxiksi, täsmennyksenä mistä rotu on kotoisin). Lisäksi maailmassa on muitakin karvattomia kissarotuja, esim peterbald.

Sfinxpennun etsiminen ja valinta:

Kysyessäsi minulta pentua, toivon että teet sen meilitse, ja kerrot jo heti aluksi hieman itsestäsi ja perheestäsi sekä millaista pentua etsit, oletko kiinnostunut näyttelyistä ym. Mitään ansioluetteloa tms ei tarvitse olla! :D mutta minusta on mukava edes vähän tietää perheestä jo alunperin. Minulle saa myös soittaa, mutta vuorotyön vuoksi vastaaminen tai rauhassa keskusteleminen on haasteellista, toivon että ymmärrät sen… :)

Toivon myös että pääset/pääsette koko perheen voimin pentuja katsomaan, mutta ymmärrän toki että pitkät välimatkat voivat joskus olla ongelmallisia. Kasvokkain on vaan niin paljon mukavampi keskustella, lisäksi tapaamisessa on se etu, että myös ostaja näkee minut ja olosuhteet missä pennut kasvavat.

Lapset, koirat, kissat tai muut lemmikit eivät ole este pennun ottamiselle.
En pidä mitään jonoa kyselijöistä, etsin aina yksilöllisesti pennulle sopivaa kotia. Haluan seurata myös luonteen kehitystä… Jotkut yksilöt on sopivampia myös ainoiksi kissoiksi, kun taas jotkut on niin vilkkaita, ettei tule kyseeseenkään, että sellainen pentu ainoana lemmikkinä.  Useimmiten sfinxit rakastavat vilinää ja vilskettä ja ovat mielellään kaikessa touhussa mukana, hyvin usein olkapäälläsi keikkuen.
Myyn sfinxin ainoastaan sisäkissaksi. Jos haluaa, ulkoilla voi valjaissa, verkotetulla/lasitetulla parvekkeella tai turvallisessa ulkotarhassa. Ulkoillessa täytyy huomioida niiden ‘tavallisten’ riskien lisäksi myös auringon ja ötököiden tuomat haasteet.
Pentueen vanhemmat on lähiaikoina testattu FIV, FeLV ja HCM negatiivisiksi.

Olen aktiivinen sfinxien terveyden puolestapuhuja ja myös tutkitutan edelleen kasvatuskäytöstä jo poistettuja, vanhempia kissoja. Toki perehdyn terveysasioihin ja sukutauluihin huolellisesti ennaltaehkäistäkseni sairauksia, mutta koska minulla ei valitettavasti ole kristallipalloa, kaikesta huolimatta joskus saattaa jälkikäteen tulla myös ikäviä uutisia. Jos mieluummin elät ns suloisessa valheessa etkä halua kuulla mahdollisia huonoja uutisia, en varmastikaan ole teille se sopiva kasvattaja.

Sfinxin hinta ja pennun varaaminen:

Lemmikki/näyttelysfinxin (eli kissa on jo luovutettaessa leikattu tai leikataan sovitun ajan puitteissa, yleensä viimeistään 6-10kk iässä) hinta tänä päivänä on n 1400-1500e, kasvatustasoisen sfinxin (kasvatusoikeudella) n 2000-2500e. Aivan kaikki myymäni pennut ovat Kissaliitossa /Fiféssä rekisteröityjä. Jokaisesta pennusta tehdään virallinen kauppakirja Kissaliiton lomakkeella.
Steriloituna/katroituna lähtevien pentujen hintaan lisätään leikkauskulu toteutuneen mukaan (yleensä pojat alle 100e ja tytöt noin 120-135e).

Pääosin myyn pennut lemmikeiksi/näyttelylemmikeiksi, mutta aina välillä on mahdollista ostaa sfinx myös kasvatuskäyttöön rekisteröidylle kasvattajalle.

Pentu on meiltä lähtiessä rekisteröity, madotettu, omaa täyden rokotussuojan (rokotus + tehoste kolmoisrokotteella), mikrosirutettu, eläinlääkärin tarkistama ja tottakai sisäsiisti.
Pennun mukana saat Kissaliiton virallisen kauppakirjan, rekisterikirjan, eläinlääkärin lausunnon, kopiot vanhempien terveystuloksista (vähintään HCM-ultra, FIV ja FeLV). Mukaan saat myös pienen ‘vauvapakkauksen’ joka sisältää esim tuttua ruokaa ja leluja sekä kirjalliset hoito- ja ruokintaohjeet. Ja ehdottomasti myös kasvattajan tuen kaikissa tilanteissa!

Varaus on molempia osapuolia sitova kun varausmaksu on maksettu sovitun ajan puitteissa. Varausmaksun osuus vähennetään loppusummasta. Varausmaksua ei palauteta mikäli varaus peruuntuu ostajan toimesta, mutta jos se peruuntuu pennussa odottamatta (esim terveydessä) ilmenneen seikan vuoksi, varausmaksu tietenkin palautetaan.

Luovutan pennun aikaisintaan 14 viikon iässä mutta yleensä noin 14-16 viikon iässä. Myös tätä myöhempi luovutusaika on ok, jos esim perheellä on lomasuunnitelmia tms, niin pennun on parempi olla täällä pitempään ja kotiutua loman jälkeen rauhassa, kuin muuttaa uuteen kotiin ja heti mennä hoitoon.

Osamaksua kysytään aina joskus. Jos tunnet voivasi maksaa pennun osissa, etkö saman tein voisi ennemmin  säästää hinnan etukäteen?
Olethan myös ajatellut sitä tosiasiaa että se varsinainen rahanmeno vasta alkaa siitä, kun kissa kotiutuu? Jos ennen lemmikin omistamista tuntuu että saat säästöön kuukaudessa x euroa, oletko ajatellut että jääkö sitä säästöön enää siinä vaiheessa kun se pentu on kotona ja se tarvitsee sitä ja tätä, ja muutenkin sille on niiiiin ihana ostaa kaikkea ihanaa…? :) Lisäksi aina täytyy olla olemassa jonkinlaista ns puskurirahaa esim yllättäviä eläinlääkärikuluja varten, jotka saattavat yllättäen nousta hyvinkin korkealle.

Lopuksi:

Kun pentu muuttaa uuteen kotiin, toivon että pidämme jatkossakin yhteyttä. Neuvon ja opastan ainakin alkutaipaleella, mutta halutessanne myös myöhemmin. Toivon myös että saan tulevaisuudessakin kuulla kuulumisia ja mielellään myös nähdä kuvia. :)

Joka tapauksessa minulle saa myös tulevaisuudessa soittaa milloin tahansa!