Muutama sana sijoituskissoista ja osaomistuskissoista / Few words about co-owned cats and foster homes, only in Finnish

Osa kasvatukseen käytettävistä kissoista asuu sijoituskodeissa. Yleensä kysymyksessä on tuontikissa tai pentueen lupaavin kissa, jonka kasvattaja haluaa pitää kasvatuksessaan mutta syystä tai toisesta ei voi pitää asumassa kotonaan.

Jokaisesta sijoituskissasta tehdään yksilöllinen sopimus vastaanottajan kanssa. Kissaliiton tekemän sijoitussopimuksen ‘perusmalli’ löytyy Kissaliiton sivuilta http://www.kissaliitto.fi/lomakkeet/rekisterointi -> ‘sopimus naaras/uroskissan sijoituksesta’. Suosittelen tutustumaan jo ennalta tähän Kissaliiton sopimuskaavakkeeseen.

Sijoitussopimukseen kirjataan mm kuka maksaa mitäkin, kuinka monta pentuetta sijoituskissa synnyttää/siittää, mitkä ovat kummankin osapuolen oikeudet ja velvollisuudet. Lyhyesti kiteytettynä perusideana on että sijoituskoti on kissan normaali koti eli se maksaa kissan normaalit kulut, kuten ruuan, hiekan, rokotukset ja muun normaalin terveydenhuollon, mutta kasvattaja huolehtii kaikista pennutukseen liittyvästä kulusta, kuten siitostestit ym sekä naaraan kohdalla tiineysajan ruokinnan sekä kaikki pennuista tulevat kulut. Sijoituskissa myös vakuutetaan.

Sijoituskodin on oltava vähintään melko lähellä pk-seutua jotta yhteistyö olisi molemmille osapuolille mahdollisimman mutkatonta.

Ennenkuin olet valmis tarjoamaan sijoituskissalle kotia, harkitse vielä oletko valmis kohtaamaan ne haasteet mitä sijoituskissa voi tuoda tullessaan: naaraan kohdalla kiimojen sietämistä sekä joko pentujen hoitaminen omassa kodissa tai jos kissa tulee kasvattajan luo synnyttämään, huomioimaan että erossaoloa tulee n 4kk. Urosten kohdalla on hyvä huomioida mahdollisuus että se saattaa mouruta ja merkatakin, tosin on hyvin mahdollista että kolli ei tee kumpaakaan!

Kannattaa ajatella myös sitä, että samalla sitoudut noudattamaan kasvattajan antamia ruokintaohjeita. Meillä ne ei ole kovin tarkat koska tilannetajua täytyy olla ja omaa silmää käyttää, mutta koska sfinx syö paljon, haluan että ruokintaan ollaan valmiita panostamaan, niin laadussa kuin myös määrässäkin!

Huomioithan myös sen että ostaessasi lemmikkikissan ei ole mikään pakko pitää yhteyttä kasvattajaan jollei halua, mutta sijoituskissan kohdalla tilanne on aivan toinen; pennun lisäksi saat kaupan päälle (melko) tiiviin suhteen kasvattajaan ;)

Onnistuneen sijoitustoiminnan edellytyksiä ovat sijoituskodin ja kasvattajan välinen luottamus ja yhteiset pelisäännöt. Jos olet kiinnostunut sijoituskissasta, ota yhteyttä, niin voimme yhdessä miettiä, sopisiko sijoituskissa sinulle.

OSAOMISTUSKISSA

Uroksen kohdalla joskus kyseeseen tulee myös osaomistussopimus, jolloin kissaan jätetään määräajaksi kasvattajan käyttöön yksi (tai kaksi?) astutuskertaa. Kissa on joko kasvattajan nimissä tai molempien nimissä tämän ajan.
Suurimpana erona osaomistuksessa sijoitukseen on lyhyempi sopimusaika ja vähemmän siitoskertoja, mutta kodille suurempi hankintahinta. Myös osaomistuskodin olisi hyvä sijaita melko lähellä pk-seutua, mutta myös pitemmällä oleva käy, mutta silloin osaomistuskodilta vaaditaan hieman enemmän oma-aloitteisuutta, esim kuskausapua tarvittaessa.

Tässä linkissä (Somakiss ry) aivan loistava kirjoitus sijoituskissatoiminnasta.

 

 

Kuvassa Hobbitqueen’s Prince Caspian ja Hobbitqueen’s Ace of Spades, velipuolet :)