Muutama sana sijoituskissoista ja osaomistuskissoista / Few words about co-owned cats, only in Finnish

Osa kasvatukseen käytettävistä kissoista asuu sijoituskodeissa. Yleensä kysymyksessä on tuontikissa tai pentueen lupaavin kissa, jonka kasvattaja haluaa pitää kasvatuksessaan mutta syystä tai toisesta ei voi pitää asumassa kotonaan.

Jokaisesta sijoituskissasta tehdään yksilöllinen sopimus vastaanottajan kanssa. Kissaliiton tekemän sijoitussopimuksen ‘perusmalli’ löytyy Kissaliiton sivuilta http://www.kissaliitto.fi/lomakkeet/rekisterointi -> ‘sopimus naaras/uroskissan sijoituksesta’. Suosittelen tutustumaan jo ennalta tähän Kissaliiton sopimuskaavakkeeseen.

Sijoitussopimukseen kirjataan mm kuka maksaa mitäkin, kuinka monta pentuetta sijoituskissa synnyttää/siittää, mitkä ovat kummankin osapuolen oikeudet ja velvollisuudet. Lyhyesti kiteytettynä perusideana on, että sijoituskoti on kissan normaali koti eli se maksaa kissan normaalit kulut, kuten ruuan, hiekan, rokotukset ja muun normaalin terveydenhuollon, mutta kasvattaja huolehtii kaikista pennutukseen liittyvästä kulusta, kuten siitostestit ym sekä naaraan kohdalla tiineysajan lisäruokinnasta sekä kaikista pentujen hoidosta aiheutuvat kulut.

Sijoituskodin on oltava melko lähellä pk-seutua tai ainakin kohtuullisen matkan päässä, jotta yhteistyö olisi molemmille osapuolille mahdollisimman mutkatonta. Haluan olla ihan konkreettisena tukena syntymässä sekä pentujen kasvaessa.

Onnistuneen sijoitustoiminnan edellytyksiä ovat sijoituskodin ja kasvattajan välinen luottamus ja yhteiset pelisäännöt. Jos olet kiinnostunut sijoituskissasta, ota yhteyttä, niin voimme yhdessä miettiä, sopisiko sijoituskissa sinulle.

OSAOMISTUSKISSA

Uroksen kohdalla joskus kyseeseen tulee myös osaomistussopimus, jolloin kissaan jätetään määräajaksi kasvattajan käyttöön yksi (tai max kaksi) astutuskertaa. Suurimpana erona osaomistuksessa sijoitukseen on lyhyempi sopimusaika ja vähemmän siitoskertoja. Osaomistuskissa saa hankintahinnasta alennusta ja kasvattaja maksaa siitostestit.
Myös osaomistuskodin olisi hyvä sijaita melko lähellä pk-seutua, mutta myös pitemmällä oleva käy, mutta silloin osaomistuskodilta vaaditaan hieman enemmän esim kuskausapua, esim konkreettisesti koko/osan matkaa vastaan tulemista tarvittaessa.

Tässä linkissä (Somakiss ry) aivan loistava kirjoitus sijoituskissatoiminnasta.

Kuvassa Hobbitqueen’s Prince Caspian ja Hobbitqueen’s Ace of Spades, velipuolet :)