Tällä hetkellä sfinxien terveydessä mielestäni huolestuttavin asia on HCM:n esiintyvyys. HCM:ää esiintyy kissoilla yli roturajojen, myös maatiaisilla (myös esim ihmisillä jne) mutta sfinxeillä sitä tuntuu esiintyvän keskimäärin enemmän. Mutta, haluan vielä erikseen muistuttaa että asia puhututtaa paljon, ja sfinxejä usein tutkitaankin huomattavasti vanhemmaksi kuin monia muita rotuja. Ja jos/kun ei tutkita, silloin ei myöskään löydy sairautta.

Sairauden hallintaan saamista auttaa vain kissojen säännöllinen tutkituttaminen sekä kasvattajien vastuullisuus ja avoimuus terveysasioissa. Säännöllisellä ultrauksella pyritään estämään, ettei sairaita kissoja käytetä jalostuksessa. Näin HCM:n periytyvä muoto ei siirry pennuille ja edelleen seuraaville sukupolville.

Tällä hetkellä ainoa keino tutkia HCM:aa on ultraääniscannaus. Ultraääniscannauksen ongelmana tosin on se, että se kertoo vain kissan tämän hetken tilanteesta ja on mahdotonta ennustaa sen perusteella tuleeko kissa joskus tulevaisuudessa kuitenkin sairastumaan.
Tähän ongelmaan taas auttaa ainoastaan myös niiden vanhempien kissojen ultraamisen jatkaminen.
Geenitesti on ollut tekeillä jo monta vuotta, aika näyttää millonhan se mahdetaan saada valmiiksi…

Onkin siis tärkeää ultrata säännöllisesti erityisesti siitoskissoja ja käyttää kasvatuksessa joko vanhempia kissoja tai sellaisia nuorempia kissoja joiden vanhemmat ja isovanhemmat ovat ultrattuja mahdollisimman vanhana. Lisäksi on tärkeää että siitokseen käytettävän kissan oma HCM ultratulos ei saa astutushetkellä olla vanhentunut! Ja mitä nuoremmasta kissasta on kyse, sen tärkeämpää on, että myös kissan vanhemmista löytyy ultratulokset, mahdollisimman tuoreet nekin.

HCM on lähinnä aikuisten kissojen sairaus, monet kissat sairastuvat vasta 3-5 vuotiaana. Näin ollen ei riitä että siitoksessa käytetty kissa on ainoastaan esim 1-2 vuotiaana ultrattu negatiiviseksi, vaan on tärkeää että myös ne jalostuskäytöstä jo poistetut kissat ultrataan vielä uudelleen.

Lemmikkisfinxkin on hyvä ultrata vähintään kerran elämänsä aikana, esim siellä noin 3v iässä.
Hyviä, puolueettomia ja neutraaleja paikkoja tarkistaa kissojen HCM tuloksia ja tutkimuspäivämääriä/kissojen ikiä tutkimishetkellä:

Pawpeds
SRB Group
SCF listat
Sfinxit ry HCM ultralista
SUREXin HCM ultralista

Itse tutkitutan kissat säännöllisesti HCM:n osalta, ja aina suomalaisella sydänspesialistilla, lisäksi testautan siitoskissani säännöllisesti FiV:n, FeLV:n osalta, tarpeen mukaan teetän myös muita testejä.

Noudatan myös Pawpedsin testaus- ja siitossuosituksia.
Suosittelen että kaikki pennuista kiinnostuneet olisivat kiinnostuneita pennun vanhempien testituloksista ja pyytäisivät nähdä ne kirjallisina. Jotkut ehkäpä sanovat että kyllä on tutkittu, mutta lopunviimein mitään dokumentteja ei löydykään koskaan, tai vielä pahempi,  lomake löytyy mutta siinä ei ole lääkärin leimoja ja allekirjoitusta! Tällöin kannattaa kyseenalaistaa onko tutkimusta edes tehty vai onko lomake väärennys!